fbpx

iulie 15, 2019

Alimentatia dupa nastere

7 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a proaspetelor mamici

Dupa noua luni in care alimentatia ta a tinut cont de nevoile nutritionale ale fatului, ai fi incantata sa afli ca te poti bucura de alimentele tale favorite, insotite poate de un pahar cu vin rosu… Ei bine, trebuie sa mai ai putina rabdare, mai ales daca iti si alaptezi bebelusul.

Noul statut de mamica presupune nu doar bucuria de a-ti privi ingerasul in ochi, ci si acomodarea cu o noua rutina obositoare. De aceea nu este momentul sa te gandesti la vechea dieta, ci trebuie sa iti asiguri o dieta bogata in nutrienti, care sa combata senzatia de foame si sa-ti ofere energia de care ai atata nevoie. Pierderea in greutate se va produce oricum, in timp. Las-o sa se petreaca natural!

Alexandra Alexandru, specialistul in nutritie al Clinicii Dr. Negoita iti dezvaluie  ce alimente sa incluzi in dieta de zi cu zi, ce alimente sa eviti si in cat timp poti spera sa revii la formele dinaintea sarcinii.

Pentru o recuperare usoara a proaspetei mame, nutritionista Alexandra Alexandru propune o lista de 7 nutrienti indispensabili pentru o alimentatie post-partum sanatoasa, care cuprinde:

  1. Proteine animale slabe provenite din carne de vita, curcan, pui si iepure crescute responsabil, peste salbatic, oua ecologice – gatite la cuptor, fierte, pe gratar, fara adaos de grasimi si exces de sare.
  2. Proteine vegetale continute de soia, linte, naut, fasole,, mazare. Aceste leguminoase trebuie consumate cu prudenta, deoarece pot deranja stomacul sensibil al bebelusului, in cazul in care alaptati. Puteti incerca o cantitate mica, dupa care observatii reactiile asociate. Adaugati si feluri de mancare care sa contina quinoa, hrisca cat si ciuperci, pentru un aport proteic din surse vegetale de calitate.
  3. Cereale integrale – painea si pastele integrale, cerealele integrale de mic dejun fara zahar adaugat (fulgi de ovaz) care reduc pofta de dulce, ofera energie si mentin glicemia in limite normale.
  4. Salate si legume verzi: salata verde, spanac, rucola, broccoli si fasole verde, care contin fibrele necesare unei digestii adecvate, prevenind constipatia, dar si vitamine, minerale si antioxidanti.
  5. Lactate fermentate, preferabil de capra: kefir, iaurt, sana
  6. Fructele de sezon, in afara celor cu potential alergenic (kiwi, zmeura, capsuni, fructe de padure)
  7. Fructele deshidratate, fara zahar adaugat

 

De ce alimente trebuie sa te feresti daca alaptezi?

Nutritionista Alexandru Alexandru de la Clinica Dr. Negoita recomanda mamelor care alapteaza sa excluda din dieta zilnica alimentele care produc bebelusului agitatie, colici, eritem fesier sau au potential alergenic. In categoria alimentelor care ar trebui evitate de catre mamele care alapteaza sunt incluse:

  • ciocolata,
  • arahidele,
  • citricele,
  • produsele care contin zahar sau indulcitori,
  • alcoolul
  • fructele de mare, pestele afumat,
  • branzeturile moi (Brie, Rochefort, Feta, Gorgonzola, Camembert),
  • ouale crude,
  • carnea cruda,
  • pestele crud

 

Care este necesarul zilnic de calorii al proaspetei mamici?

Dupa nastere, proaspata mamica are nevoie de alimente ce cumuleaza valori calorice cuprinse intre 1800 si 2200 de calorii zilnic. Numarul de calorii insa difera de la o persoana la alta si tine cont atat de alimentele ingerate cat si de nivelul si cantitatea de efort fizic pe care o depune o persoana. Tineti minte insa, mult mai important decat numarul caloriilor este felul lor, pentru ca nu vom putea compara niciodata caloriile dintr-un avocado cu cele dintr-un pumn de bomboane.

 

In cat timp trebuie sa revii la greutatea anterioara sarcinii?

Orice proaspata mamica isi doreste sa se bucure cu toata fiinta de noul statut, sa-si ingrijeasa pruncul cu dragoste si daruire, insa nu trebuie sa uite nicio clipa ca are datoria de a redeveni femeia atractiva de odinioara, de dragul sotului, al copilului, dar mai ales din respectul fata de ea insasi.

Dorinta de a reveni la greutatea si formele anterioare nasterii constituie de multe ori un motiv de frustrare suplimentara, alaturi de grijile inerente statutului de proaspata mamica. O abordare rationala a problemei presupune adoptarea unui stil de viata sanatos in primul rand, spune nutritionista Alexandra Alexandru de la Clinica Dr. Negoita.

 

Concentreaza-te asupra sanatatii tale si a copilului si rezultatele vor veni cu siguranta!

Intervalul de timp in care proaspata mamica poate reveni la greutatea dinainte de sarcina difera de la o femeie la alta, in functie de regimul alimentar si de viata, de varsta, dar si de metabolismul fiecareia. Acest interval poate varia intre 3 si 18 luni, insa unele femei nu reusesc sa revina niciodata la greutatea anterioara sarcinii, fie din motive de sanatate, fie din lipsa interesului.

Vestea buna este ca in prezent, tehnologiile si procedurile din sfera medicala si estetica permit accesarea unor servicii complexe de nutritie, combinate cu tratamente anticelulitice, de remodelare corporala si slabire localizata prin inghetare cu ajutorul carora ne putem recapata cu efort minim silueta dinainte de nastere.

 

Programeaza-te din timp la Clinica Dr. Negoita si afla de la specialistii nostri (medici, nutritionisti, tehnicieni proceduri corporale) cum iti poti recapata formele armonioase intr-un mod sanatos!

Afla OFERTA PROMOTIONALA "Alege un stil de viata sanatos si dupa nastere!"

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram