fbpx

februarie 10, 2020

Cancerul de san – factori de risc, preventie prin screening – Dr. Adina Negoita

Conform datelor statistice furnizate de World Cancer Research Fund International, cancerul de san afecteaza anual circa 1,7 milioane de persoane din intreaga lume, majoritatea femei.

Pentru combaterea acestei cumplite boli sunt realizate frecvent campanii de constientizare a populatiei si sunt finantate proiecte de cercetare de mare anvergura, obtinandu-se astfel progrese majore in ceea ce priveste acuratetea screeningului si diagnosticul cancerului de san.

Depistarea timpurie a cancerului de san prin screening conduce la cresterea ratei de supravietuire si la scaderea numarului deceselor.

Ce este cancerul de san?

Milioanele de celule ale corpului uman sunt grupate în organe si tesuturi. Cand se produce divizarea imprevizibila a celulelor in organism apare pericolul formarii tumorilor. In general, organismal uman are mecanisme proprii de aparare si de distrugere a acestor celule, insa atunci cand mecanismul de aparare este perturbat, numarul celulelor se multiplica alarmant, formandu-se tumorile.

Exista doua tipuri de tumori: canceroase (maligne) si necanceroase (benigne). Daca tumorile benigne nu constituie un pericol, deoarece nu invadeaza tesuturile si celelalte organe, tumorile maligne sunt agresive si pun viata in pericol, pentru ca invadeaza tesuturile invecinate si se raspandesc in alte organe, distrugandu-le.

Cancerul de san este cel care se dezvolta in tesutul mamar. Acesta poate afecta atat femeile, cat si barbatii, insa la barbati este mult mai rar. Atunci cand celulele canceroase ating tesutul limfatic si ganglionii axilei, pot aparea metastazele. Cel mai frecvent, cancerul de san apare dupa varsta de 40 de ani, majoritatea cazurilor inregistrandu-se dupa 50 de ani. Cancerul mamar se poate depista in stadii precoce, intermediare sau avansate, iar evolutia acestuia poate fi lenta, moderata sau accelerata. Echipa medicala personalizeaza tratamentul in functie de tipul cancerului mamar si de stadiul acestuia.

Care sunt factorii de risc?

 Desi nu se cunosc cu exactitate cauzele cancerului de san, cercetatorii au descoperit o serie de factori care pot creste riscul de cancer mamar. Acestia sunt factori hormonali, factori de mediu si factori asociati cu stilul de viata. Totusi, nu se stie din ce motive, unele persoane, care nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de risc, dezvolta boala, iar alte persoane, desi sunt incluse intre cele cu factori de risc, nu sunt afectate niciodata de cancerul mamar. Este vorba de o interactiune complexa intre profilul genetic, stilul de viata si factorii de mediu.

Factorii de risc in dezvoltarea cancerului mamar sunt:

 • Mostenirea genetica – unele mutatii genetice mostenite de la parinti, indeosebi BRCA1 si BRCA2 cresc riscul de cancer mamar, dar si de cancer ovarian. Medicul ginecolog recomanda efectuarea unor teste de sange atunci cand in familie exista  rude de gradul 1 sau 2 care au avut cancer mamar sau alt tip de cancer.
 • Varsta. Cele mai multe cazuri de cancer de sân apar, conform studiilor, după 50 de ani.
 • Menstruatia instalata prea devreme (inainte de 12 ani) sau menopauza intarziata (dupa 55 ani)
 • Nasterea primului copil după varsta de 30 de ani sau lipsa copiilor
 • Lipsa alaptarii
 • Obezitatea survenita după menopauza, deoarece marirea ţesutului adipos poate conduce la creşterea nivelului de estrogen si, prin urmare, a riscului de apariţie a cancerului mamar.
 • Anterioare afecţiuni benigne ale sanului şi stari precanceroase (hiperplazii, metaplazii, displazii, distrofii, cancer lobular)
 • Contraceptivele orale administrate înainte de prima sarcină ori pe o perioada indelungata (peste 10 ani)
 • Tratamentul hormonal de substitutie administrat la menopauza, bazat pe asocierea de estrogeni şi progestative
 • Cicatricile radiale (leziune de graniţă).
 • Iradierea regiunii toracice (mai ales înainte de 30 de ani).
 • Dieta bogată în grăsimi, proteine, dulciuri, alimente rafinate, cu continut ridicat de substante chimice daunatoare.
 • Consumul abuziv de alcool.

Ce simptome pot aparea?

Aparitia la nivelul sanului a unui nodul cu margini neregulate sau a unei portiuni de tesut ingrosat este cel mai frecvent simptom al cancerului mamar. Uneori, tumorile sunt dureroase, au forme rotunjite si sunt moi. De aceea, este esential ca orice nodul sau modificare a sanilor sa fie examinata de catre medicul specialist si urmarita atent cu ajutorul ecografie si mamografiei.

Alte simptome ce pot semnala cancerul mamar sunt:

 • Umflarea (tumefierea) totală/parțiala a sanului (fara a simti vreun nodul);
 • Retracția pielii la nivelul unei zone a sanului sau retragerea mamelonului spre interior;
 • Iritație, încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sanului;
 • Durere a oricaruia dintre sâni, a mamelonului sau în zona axilara, fără a avea legatura cu menstruația;
 • Inflamarea ganglionilor limfatici axilari sau in jurul claviculei
 • Secreție mamelonara (hemoragica/incolora, alta decât laptele matern) aparuta spontan, îndeosebi cele unilaterale.

Importanta screeningului in preventia cancerului de san

De cele mai multe ori, cancerul mamar nu este dureros, de aceea nu trebuie asteptata apariţia unei dureri pentru a apela la un consult medical si la o ecografie mamara.

Mijloacele de examinare a afectiunilor sanului cuprind: examenul clinic, mamografia, ecografia, rezonanta magnetica nucleara (daca sunt recomandari speciale), punctie citologica sau histologica.

Avantajele ecografiei mamare fata de celelalte metode sunt:

 • Lipsa iradierii
 • Metoda neinvaziva
 • Se poate efectua oricand in cursul ciclului menstrual
 • Complianta mare a pacientelor
 • Se poate repeta ori de cate ori este necesar pentru stabilirea precisa a diagnosticului
 • Cost redus 

 

Programeaza-te din timp la dr. Adina Negoita, medic specialist medicina de familie, competenta ecografie generala.

Fa-o AZI. Nu ,,intr-o zi”!

📞0730777111

Sanatatea si viata ta sunt valoroase. Ocroteste-le prin efectuarea periodica a ecografiei de san!

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram