Acidul hialuronic este o substanta care hidrateaza si mentine elasticitatea pileii, o molecula alcatuita preponderent din zaharuri (polizaharide), descoperita in 1934 in tesutul conjunctiv al organismului si in piele.
Acidul hialuronic este indispensabil pentru organism, deoarece:
Acidul hialuronic se produce in mod natural in organismul uman, pielea continand in proportie de 50 % aceasta substanta. In jurul varstei de 25 de ani, productia naturala de acid hialuronic incepe sa scada. Extractia acestei molecule benefice organismului uman a inceput in anii `70, iar tehnologiile existente in prezent permit producerea mai multor tipuri de acid hialuronic ce sunt utilizate in medicina si in industria cosmetica.
Cand productia naturala de acid hialuronic scade, in organism apar semne precum:
Acidul hialuronic este utilizat atat in medicina, cat si in industria cosmetica.
Pentru a limita efectele negative ale scaderii productiei naturale de acid hialuronic, putem folosi produse ce au la baza aceasta substanta indispensabila mentinerii tineretii.
Formele de administrare a acidului hialuronic sunt diverse:
Fiolele cu acid hialuronic- sunt destinate uzului extern, contin cantitati concentrate de acid hialuronic si se aplica la nivel cutanat pentru a oferi pielii o hidratare intensa.
Cremele si serurile cu acid hialuronic – se folosesc, de asemenea, pentru hidratarea intensa a pielii, dar si pentru combaterea ridurilor. Cercetarile au demonstrat insa ca moleculele de acid hialuronic sunt prea mari pentru a patrunde in profunzimea pielii, ceea ce limiteaza eficienta acestora.
Injectiile cu acid hialuronic - au cel mai puternic efect, putand fi utilizate atat in medicina, cat si in cosmetica. Acidul hialuronic poate fi injectat pentru a completa nivelul de fluide din articulatii, tratand osteoartrita. Fluidele din articulatii si cartilaje care isi reduc volumul ca urmare a imbatranirii pot fi inlocuite prin injectarea de acid hialuronic. Aceste injectii amelioreaza durerile de genunchi, cauzate de slabirea articulatiilor si a cartilajelor. In clinicile de estetica, acidul hialuronic este injectat pentru umplerea ridurilor sau pentru augumentarea buzelor, avand ca efect rejuvenarea faciala si sublinierea frumusetii naturale.
O modalitate eficienta de a spori cantitatea de acid hialuronic din organism este includerea in meniu a alimentelor ce contin acest acid.
Legume, fructe si seminte – rosiile, legumele verzi (varza kale, spanac, napi), radacinoasele (morcovi, cartofi, cartofi dulci), citricele (portocale, grefuri, lamai, mandarine), banana, mere, pere, pepene, seminte de dovleac, soia.
Pestele (mai ales ochii) si uleiul de peste - hering, macrou, somon, ton.
Carnea de pasare (oase, organe) – pui, curcan.
Fiind o substanta care se gaseste in mod natural in organism, in general nu exista contraindicatii pentru folosirea in scopuri estetice a acidului hialuronic. Totusi, injectarea cu acid hialuronic este contraindicata in primele 3 saptamani dupa efectuarea unui peeling chimic, in sarcina, in timpul alaptarii, dar si in cazul pacientilor ce sufera de afectiuni autoimune, precum lupusul.