fbpx

martie 12, 2020

Ecografia abdominala – interviu cu dna dr. Adina Negoiță

Autor: Dana Milea

Evaluarea periodica a starii de sanatate, a functionalitatii organelor interne si depistarea cauzelor durerilor, atunci cand apar, constituie premisele unui trai linistit, atat de necesar fiecaruia dintre noi. Ecografia abdominala este o investigatie uzuala care permite vizualizarea majoritatii organelor interne.

Pentru a afla mai multe despre aceasta metoda imagistica prin care se pot identifica disfunctionalitati ale organelor importante din corpul nostru, am apelat la dna dr. Adina Negoita, medic specialist medicina de familie, competenta ecografie generala.

D.M.: Ce este ecografia abdominala?

Dr. Adina Negoiță: Ecografia abdominala este o metoda imagistica neiradianta, nedureroasa si noninvaziva de evaluare a functionalitatii organelor interne (ficat, colecist, pancreas, rinichi, splina, vezica urinara, uter, ovare, prostata) prin intermediul ultrasunetelor. Cu ajutorul imaginilor ecografice obtinute in timp real se pot aprecia dimensiunile, structura interna a organelor si prezenta unor leziuni.

 

D.M.: De ce se recomandă, in general, ecografia abdominala?

Dr. Adina Negoiță: Ecografia se recomandă ca metoda de screening pentru depistarea anumitor patologii (in special in cazul pacientilor cu predispozitie genetica), ca o completare a consultatiei de rutina, pentru a ajuta medicul la stabilirea diagnosticului.

 

D.M.: Cum ne pregatim pentru ecografia abdominala?

Dr. Adina Negoiță: Pregatirea pentru ecografia abdominala este foarte importanta, deoarece poate influenta calitatea imaginilor si, implicit, depistarea anumitor patologii. O pregatire inadecvata poate duce la imposibilitatea vizualizarii organelor. Recomandarile generale cu privire la pregatirea ecografiei abdominale vizeaza:

  • Abstinenta alimentara cu cel putin 6 ore inainte de investigatie, bauturi acidulate sau cafea, deoarece continutul gazos intestinal trebuie sa fie redus astfel incat sa permita vizualizarea adecvata a structurilor interne;
  • In schimb, este recomandat consumul a 1-1,5 litri de apa sau ceai inaintea de examinare, si evitarea urinarii, chiar daca apare aceasta senzatie. De asemenea, cina din ziua precedenta nu trebuie sa fie servita mai tarziu de ora 18:00 sau 19:00 si nu trebuie sa se consume dulciuri cu 24 ore inainte de ecografie sau alimente care fermenteaza (iaurt, prajeli, fasole, prune);
  • Administrarea a 2 tablete de carbune medicinal (daca nu exista contraindicatii) pentru evacuarea reziduurilor intestinale si evitarea balonarii;

 

D.M.: Ce afectiuni poate depista ecografia abdominala?

 Cu ajutorul ecografiei putem depista diferite modificări în structura organelor - formaţiuni tumorale, afectiuni ale organelor în cadrul unor tulburări metabolice, boli inflamatorii. Cele mai frecvente patologii depistate cu ajutorul ecografiei sunt: pietrele (litiaza biliara), polipii, colecistita acuta/cronica, litiaza/microlitiaza renala, chisturile, formatiunile si dilatatiile renale, marirea in volum a prostatei sau a splinei, ingrosarea peretilor stomacului, colonului, intestinului subtire, hematoamele intraabdominale in contextual unor traumatisme, formatiuni hepatice benigne/maligne, chisturi hepatice, steatoza hepatica, formatiuni si chisturi pancreatice, pancreatita acuta/cronica, formatiuni uterine sau anexiale, litiaza de vezica urinara etc.

 

D.M.: Cum se desfasoara investigatia?

Dr. Adina Negoiță: Ecografia abdominala se efectueaza cu ajutorul unei sonde (transductor) care se deplaseaza deasupra portiunii investigate.  Inainte de a incepe procedura, medicul aplica un gel cald care faciliteaza contactul transductorului cu pielea de la suprafata zonei ce urmeaza sa fie evaluata. Prin intermediul transductorului se transmit catre aparat ultrasunetele reflectate de diferite tesuturi. Procedura dureaza minim 30 de minute, nu doare, nu iradiaza si se poate repeta oricand.

 

D.M.: Se pot face ecografii abdominale doar pe anumite zone de interes? 

Dr. Adina Negoiță: Ecografia abdominala se poate realiza pentru intreg abdomenul, pentru abdomenul superior, pentru cel inferior sau pentru un anumit organ.

Ecografia abdomenului superior se concentreaza asupra principalelor organe din cavitatea abdominala: ficat, splina, pancreas si colecist si are rolul de a depista posibile afectiuni ale acestora, in vederea stabilirii unui posibil diagnostic. Investigatia dureaza intre 10 si 20 minute.

Ecografia abdomenului inferior se axeaza pe organele din abdomenul inferior: in cazul barbatilor - vezica urinara, rinichi, prostata, iar in cazul femeilor – rinichi, uter si ovare. Procedura dureaza intre 10 si 20 minute.

Ecografia abdominala de organ vizeaza un singur organ si este utila pentru stabilirea tratamentului adecvat. De exemplu, ecografia rinichilor ajuta la depistarea suparatoarelor pietre si la stabilirea conduitei terapeutice.

 

D.M.:  Ce factori pot influenţa rezultatul ecografiei abdominale?

Dr. Adina Negoiță: Pregatirea pacientului este factorul care poate influenta cel mai mult rezultatul ecografiei. Alti factori sunt obezitatea, aerocolia (prezenta gazelor intestinale) si varsta frageda de examinare (copiii).

 

D.M.:  Cat de des se recomanda ecografia abdominala?

Dr. Adina Negoiță: Este de preferat ca ecografia abdominala sa fie inclusa in rutina investigatiilor efectuate anual. De asemenea, aceasta este necesara daca resimtim dureri in zona abdominala sau ne stim predispusi genetic la anumite afectiuni.

 

D.M. Doamna doctor, va multumim pentru amabilitatea cu care ne-ati raspuns la intrebari.

Dr.Adina Negoita: Cu mult drag si multa sanatate.

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram