fbpx

august 8, 2019

IMPORTANTA ecografiei in SARCINA incipienta

Majoritatea specialistilor in medicina fetala disting doua perioade ale sarcinii: perioada incipienta, embrionara, de pana la 10-11 saptamani si perioada fetala, de la 10-11 saptamani in sus. Perioada incipienta a sarcinii se intinde aproximativ pe durata primului trimestru de sarcina, cand riscul de avort spontan este maxim. Ecografiile efectuate in aceasta perioada sunt extrem de importante pentru sanatatea mamei si a bebelusului in devenire.

Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica Dr. Negoita arata care sunt motivele pentru care se realizeaza ecografia in sarcina incipienta, ce tip de ecografie se recomanda in aceasta perioada si ce riscuri sunt asociate ecografiei in sarcina incipienta.

De ce se realizeaza ecografia in sarcina incipienta?

Ecografia in perioada incipienta a sarcinii se realizeaza pentru:

  • Confirmarea sarcinii
  • Determinarea pozitiei embrionului
  • Stabilirea viabilitatii sarcinii
  • Datarea sarcinii

Confirmarea sarcinii este unul dintre motivele pentru care se efectueaza ecografia. Inainte de a programa consultatia la medicul ginecolog, orice femeie gravida observa intarzierea menstruatiei si aplica un test de sarcina cam in perioada in care ar fi trebuit sa apara o noua menstruatie, deci la doua saptamani de la conceptie sau la patru saptamani de la ultima menstruatie. Dr. Ciprian Pop-Began de la Clinica Dr. Negoita recomanda efectuarea primei ecografii intre 6 si 7 saptamani de la ultima menstruatie, deoarece in aceasta perioada se pot identifica usor toate aspectele relevante pentru sarcina incipienta.

Determinarea pozitiei embrionului constituie un motiv important pentru realizarea ecografiei in sarcina incipienta, deoarece o sarcina extrauterine este extrem de periculoasa pentru femeia insarcinata. In cazul sarcinii extrauterine, embrionul se dezvolta intr-un loc nefiresc, cel mai adesea in interiorul trompei uterine. Acest lucru se intampla deoarece ovulul a fost fecundat de catre spermatozoid in apropierea ovarului, pe partea externa a trompei uterine. Proaspatul embrion parcurge timp de 4-5 zile drumul catre uter, insa din anumite motive (de regula, afectiuni ale trompelor cauzate de infectii sau interventii chirurgicale anterioare) nu ajunge in uter, ci se implanteaza si se dezvolta in mucoasa trompei. Nefiind o structura destinata graviditatii, asa cum este uterul, pe masura ce sarcina creste, trompa se destinde pana in jurul varstei de 8 saptamani, dupa care se rupe, producand o sangerare masiva si periclitand viata femeii insarcinate.

Sarcina dezvoltata normal, in interiorul uterului, este usor de depistat la examenul ecografic, dar sarcina dezvoltata in trompa, in afara uterului este greu de vizualizat.

Este de la sine inteles ingrijorarea medicului ginecolog in situatia in care consulta o pacienta care nu a mai avut menstruatii de 6-7 saptamani, are un test de sarcina pozitiv, iar la examenul ecografic nu depisteaza nimic in uter.

 

Stabilirea viabilitatii sarcinii 

Dupa confirmarea sarcinii, trebuie verificat daca embrionul este viabil sau nu. Primele saptamani de sarcina reprezinta perioada de maxima vulnerabilitate pentru bebelusul in devenire. Riscul ca sarcina sa se opreasca din evolutie este de cca 20% in saptamanile 5 si 6. Intrebarea fireasca pe care si-o pune pacienta ce urmeaza sa fie evaluata ecografic este: “Îi bate inima?”

Sacul gestațional este primul semn de sarcina detectabil la ecograf. Acesta apare in interiorul cavitatii uterine ca o formatiune rotunda, de culoare neagră si este vizibil cand are un diametru de cca. 2 – 3 mm si corespunde unei sarcini de aproape 5 săptămâni.

Cand lungimea embrionului este de 5 mm, iar varsta gestationala de 6 saptamani si jumatate, activitatea cardiaca apare sub forma unui punct care pulseaza in interiorul embrionului.

La ecografia de 6-7 saptamani este posibil ca bataile cordului fetal  sa nu fie detectabile din motive precum: o data inexacta a ultimei menstruatii, abdomenul prea mare al pacientei, uterul alungit. Este insa o problema daca nu exista activitate cardiaca la un embrion cu o lungime vertex-coccis de peste 5 milimetri.

 

Datarea sarcinii

Primul element care se formeaza in interiorul sacului gestational, la 5 saptamani, este vezicula vitelina, o formatiune neagra cu contur alb, de 4-5 mm, care are rolul de a asigura hrana embrionului in stadiile incipiente de dezvoltare si de a furniza embrionului o parte din celulele sangelui, inainte ca acest rol sa fie preluat de organele sale –ficat, splina, maduva osoasa.

La ecograf, embrionul apare ca o structura de sine statatoare pe marginea veziculei viteline atunci cand atinge o lungime de 2-3 mm si varsta gestationala de 5 saptamani si jumatate. Lungimea embrionului, numita lungime cranio-caudala (LCC) este cel mai precis element de stabilire a varstei gestationale si a datei probabile a nasterii, cu posibilitatea unei erori de cel mult 5 zile.

 

Ce tip de ecografie se recomanda in sarcina incipienta?

Ecografie abdominala sau transvaginala?

In ceea ce priveste siguranta mamei si a embrionului, dr. Ciprian Pop Began de la Clinica Dr. Negoita ne asigura ca ambele metode imagistice sunt perfect sigure.

In perioada de inceput a sarcinii, structurile embrionare sunt atat de mici, incat trebuie aleasa metoda ecografica prin care sunt cel mai bine vizualizate. Desi pare mai inconfortabila, ecografia transvaginala nu traumatizeaza deloc uterul si nu prezinta niciun risc de avort. Spre deosebire de ecografia abdominala , sonda utilizata in cazul ecografiei transvaginale se apropie cel mai mult de structurile vizate, iar imaginea obtinuta are o calitate mult mai buna.

Prin ecografie transvaginala, o sarcina este detectabila la 25 de zile dupa ovulatie.

 

Ce riscuri sunt asociate ecografiei in sarcina incipienta?

Ecografia este o metoda de investigare imagistica total neinvaziva si fara reactii adverse. Singura restrictie se refera la folosirea tehnicii Doppler inainte de a implini 12 saptamani de sarcina, deoarece presupune o incarcare energetica mare si poate determina supraincalzirea zonei investigate.

 

La Clinica Dr. Negoita calatoria ta spre statutul de mamica fericita e vegheata de cei mai buni specialisti, de la prima ecografie pana la prima imbratisare! Programeaza-te din timp la Clinica Dr. Negoita daca prezinti semnele unei sarcini incipiente!

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram