fbpx

iulie 15, 2019

Importanta ecografiei transvaginale

Ecografia transvaginala este foarte importanta in preventia unor patologii uterine si ovariene ce afecteaza calitatea vietii femeilor, dar mai ales in depistarea precoce a cancerului de col uterin, a carui frecventa este destul de insemnata in Romania.

Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica Dr. Negoita explica pe intelesul tuturor ce este ecografia transvaginala, cand trebuie realizata, ce afectiuni pot fi depistate la o ecografie transvaginala, dar si cum te pregatesti inainte de o ecografie transvaginala.

 

Ce este ecografia transvaginala?

Ecografia transvaginala este o metoda imagistica de investigare a organelor feminine de reproducere – uter, ovare, col uterin si vagin. Ecografia transvaginala este neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă si presupune introducerea in vagin a unei sonde ecografice, acoperita de un prezervativ lubrefiat, in vederea furnizarii de informatii despre organele cercetate.

 

Cand trebuie realizata o ecografie transvaginala?

Dr. Ciprian Pop-Began recomanda efectuarea anuala a unei ecografii transvaginale, împreună cu un consult de specialitate, un control senologic si un test Babes-Papanicolau.

 

Ce afectiuni pot fi depistate la o ecografie transvaginala?

Ecografia transvaginala este imperios necesara pentru diagnosticarea corecta a anumitor afecțiuni dezvoltate la nivelul ovarelor, oferind o acuratețe mult mai ridicată a rezultatelor față de alte analize ginecologice. Cu ajutorul ecografiei transvaginale se pot identifica formațiuni tumorale premergatoare cancerului ovarian sau al celui endometrial, se poate detecta cu precizie apariția de chisturi ovariene, fibroame uterine sau sarcini extrauterine, inclusiv cauza unor sângerări vaginale anormale, a menstruațiilor neregulate, a durerilor pelvine sau a unor probleme de infertilitate.

Dr. Ciprian Pop-Began subliniaza faptul ca, în cazul unei sarcini, ecografia transvaginala este cea mai importanta metoda de screening pentru a detecta eventuale anomalii ale fătului, precum și pentru a obține informații referitoare la mărimea și poziția acestuia.

 

Cum te pregatesti inainte de ecografia transvaginala?

Dr. Ciprian Pop-Began ne asigura ca ecografia transvaginală nu implica pregătiri speciale si recomanda purtarea unei tinute alcatuite din bluza si fusta, ca in cazul unui control ginecologic obisnuit. Inainte de realizarea ecografiei transvaginale se poate recomanda ca vezica urinara sa fie goala sau partial plina, in functie de motivele pentru care doresti efectuarea ecografiei. Este necesar sa comunici medicului daca ai alergie la latex, deoarece sonda utilizata va fi îmbrăcată într-o protectie din latex asemănătoare prezervativului.

De asemenea, pentru a avea o imagine cat mai buna asupra starii de sanatate a pacientei, dr. Ciprian Pop-Began recomanda ca, la efectuarea ecografiei transvaginale, pacienta sa prezinte rezultatele investigatiilor efectuate anterior sau sa raspunda la cateva intrebari legate de data ultimei menstruatii, de existenta unor sarcini, a unor operatii chirurgicale anterioare, precum si sa descrie amanuntit simptomele cu care se confrunta.

 

Programeaza-te din timp la Clinica Dr. Negoita pentru efectuarea ecografiei transvaginale la unul dintre cei mai apreciati specialisti, dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram