fbpx

aprilie 24, 2020

Mastodinia (durerea de sani) – depistarea cauzelor posibile

Articol realizat cu ajutorul doamnei dr. Adina Negoita, medic specialist medicina de familie, competenta ecografie generala

Atunci cand auzim in jurul nostru vorbindu-se despre durerile de san,  suntem tentate sa ne gandim daca sanii nostri sunt sanatosi, daca feminitatea noastra este la adapost de afectiuni periculoase si daca am avut suficienta grija s-o investigam periodic prin ecografii mamare si controale periodice.

Orice femeie s-a confruntat de-a lungul vietii cu dureri sau disconfort al sanilor, cel mai adesea in perioada premergatoare menstruatiei. In afara acestor dureri tipice, nepersistente, cu care ne-am obisnuit si stim ca nu pericliteaza sanatatea sanilor, pot aparea dureri atipice, ingrijoratoare, pe care nu stim cu ce sa le asociem.

Pentru a te ajuta sa-ti alungi temerile atunci cand simti un disconfort la nivelul sanilor ti-am pregatit, impreuna cu dna dr Adina Negoita, medic specialist, competenta ecografie generala, un material despre mastodinie, util pentru sanatatea sanilor tai.

Ce este mastodinia?

Mastodinia include durerea sau disconfortul aparut la nivelul sanilor, al mameloanelor  (sfârcurilor) şi al areolelor mamare, aparuta la orice varsta. Intensitatea durerii de san depinde de cauza care o determina si de alti factori ce tin de individualitatea pacientei.

Durerea de san poate fi permanentă sau se poate resimti doar la palparea sânului. De asemenea, durerea de san se poate amplifica treptat, evoluand pe masura ce se formeaza un nodul sau poate aparea brusc, atunci cand are drept cauza o mastita sau o leziune mamara.

Clasificarea durerilor de san

Majoritatea specialistilor impart durerile de san in doua mari categorii: dureri de san ciclice si non-ciclice.

Durerile ciclice sunt de obicei legate de ciclul menstrual, afecteaza ambii sani, fiind insotite de umflarea sanilor si senzatia de greutate a acestora. Mastodiniile de acest tip  trec de la sine in prima zi a ciclului menstrual.

Cand te confrunti cu aceasta categorie de dureri, se impune sa faci o vizita la medicul tau ginecolog, care iti poate recomanda un tratament individualizat pe istoricul medical si  varsta.

Durerile non-ciclice  seamana cu niste arsuri, intepaturi sau stransori, insa nu se repeta si nu sunt asociate ciclului menstrual. Aceste dureri, uneori constante, alteori intermitente, afecteaza in general un singur san, pe o portiune bine delimitata, dar se pot extinde chiar si la intregul san. Dupa varsta de 40 de ani, mastodinia poate fi unul dintre semnele menopauzei , etapa ce aduce cu sine multiple transformari in corpul femeii. Pentru a te asigura ca esti bine, este recomandat sa apelezi la un consult ginecologic periodic.

Dincolo de aceste manifestari tipice perioadei menopauzei, durerile de san non-ciclice pot ascunde afectiuni precum infectiile, adenoamele, chisturile sau chiar cancerul.

Daca durerile de san persista ori sunt insotite de tumefactie (umflare), febra, iritabilitate este bine sa nu le lasi sa se agraveze, programandu-te din timp  pentru o ecografie mamara.

Ecografia de san iti poate salva viata, dandu-ti posibilitatea de a trata o eventuala afectiune inca din stadii incipiente.

Dr. Adina Negoita te asteapta la o investigatie imagistica pentru a te asigura ca esti bine!

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram