fbpx

aprilie 8, 2020

Meniul nutritionistei noastre pentru 7 zile (de izolare)

Trăim o perioadă nemaîntâlnită până acum. Absolut orice aspect al vieții trebuie regândit, reconstruit, reorganizat.

Lucrăm de acasă, învățăm de acasă, facem sport de acasă, facem curat mai mult, citim mai mult, gătim mai mult și chiar mâncăm mai mult.

Dar nu este chiar o vacanță, este o perioadă în care chiar suntem puși față în față cu nevoia de a lua decizii rapide, de a acționa spre binele nostru, al familiei noastre și al societății în general.

Una din preocupările zilnice este prepararea hranei. Ne-am trezit că trebuie să pregătim trei mese pe zi, în fiecare zi, pe termen nedeterminat…Descoperim și că statul acasă pe canapea merge mână în mână ba cu niște popcorn în plus, ba cu câteva bucățele de ciocolată în plus, ba chiar descoperim că știm să facem prajituriJ.

Date fiind cele de mai sus, vreau să împărtășesc cum fac eu. Pentru mine a funcționat mereu planificarea, în orice aspect al vieții, atât professional, cât și personal. Lăsând la voia întâmplării meniul pentru o săptămână, s-a creat întotdeauna un semi-haos culinar, atât pentru mine cât și pentru restul casei, desigur.

Așadar, în această perioadă, am regândit lucrurile astfel:

  • Ne-am hotărât să facem cumpărăturile o dată la 10-14 zile, pentru a nu fi nevoiți să ieșim mai des de atât la supermarket (poate doar pentru ceva verzituri și atât).
  • Să fac meniul cu strictețe de duminica pentru săptămâna ce va urma (îl făceam oricum și înainte, dar nu era atât de strict și nu aveam atât de multe mese acasă niciunul dintre noi).
  • Să nu facem risipă și să îl alcătuim în funcție de cumpărăturile făcute responsabil în această perioadă.
  • Să fie nutritiv și hrănitor, să includă pe cât posibil toate grupele de alimente, să fie mai degrabă frugal decât abundent. Nu este nevoie să mâncăm două feluri la o masă!!!
  • Să fie făcut în așa manieră încât anumite feluri de mâncare să acopere mai multe zile (mulți lucrăm de acasă, suntem cu copiii acasă, eu una, pe lângă lucru, voi începe și cursurile online, deoarece universitatea este închisă).
  • Și nu în ultimul rând, să nu îngrașe. Statul acasă ne îndeamnă la ronțăieli, prăjituri și mese abundente. Dacă îl vom organiza puțin, sunt mari șanse să ieșim destul de bine din aceasta perioadă de izolare.

Iată și meniul nostru pentru săptămâna ce urmează. Este simplu de făcut, nu este deloc sofisticat, are multe legume și leguminoase și acoperă în general toate grupele alimentare.

Practic gătesc luni pentru luni și miercuri, marți pentru miercuri și joi, fac un pate de ficat și un hummus pentru micul dejun și cină și la sfârșit de săptămâna facem câteva mâncăruri rapide, gustoase și care să bifeze și capitolul dulce.

Nu pun și porțiile aici pentru că diferă de la mic la mare.

Luni

Mic dejun: Porridge de ovăz cu lapte vegetal, scorțișoară și fructe de pădure congelate

Pranz: Supă de pui cu mult zarzavat, pătrunjel sau leuștean (sau ciorbă acrită cu borș) M

Cina: Mâncare de mazăre cu mărar și usturoi verde și salată verde

Marți

Mic dejun: Ouă fierte cu caș proaspăt de oaie și ridichi

Pranz: Risotto din orez integral cu ciuperci (hribi, champignon etc) și un mix de salate verzi

Cina: Supă de linte cu crutoane din lipie “prăjită” la cuptor

Miercuri

Mic dejun: Crackers de secară cu brânză tartinabilă de capră, ridichi și castravete

Pranz: Supă de pui cu mult zarzavat, pătrunjel sau leuștean (sau ciorbă acrită cu borș)

Cina: Mâncare de mazăre cu mărar și usturoi verde și salată verde

Joi

Mic dejun: Tartine din pâine de secară cu pate de ficat făcut în casă, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie

Pranz: Risotto din orez integral cu ciuperci (hribi, champignon etc) și un mix de salate verzi

Cina: Supă de linte cu crutoane din lipie “prăjită” la cuptor

Vineri

Mic dejun: Omletă cu mărar și ceapă verde, roșii cherry, avocado

Pranz: Paste integrale cu orice legumă din dotare (eu fac cu broccoli, usturoi și roșii cherry)

Cina: Tartine din pâine de secară cu pate de ficat, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie

Sambata

Mic dejun: Fulgi de ovăz înmuiați în apă fierbinte cu iaurt, miere, scorțișoară și nuci

Pranz: Pui la cuptor cu legume la abur și/sau salată verde, ridichi și ceapă verde

Cina: Hummus cu lipie, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie

Duminica

Mic dejun: Clătite din făină integrală cu dulceață/magiun fără zahăr (dar vreo 2, nu 7)

Pranz: Peste la cuptor/grătar cu fasole verde la wok

Cina: Hummus cu lipie, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie sau crackers de secară cu brânză tartinabila de capră, ridichi și castravete
Nu uit nici de fructe, mai ales pentru fetița mea și mai avem din când în când și gustări de fructe oleaginoase.

Vreau să adaug că acest meniu nu este nici de slăbit, nici de îngrășat, dar vă poate însă inspira cum să va organizați mai bine mesele.

Multă sănătate și multă răbdare vă doresc!

Articol preluat de aici.

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram