Lucrăm de acasă, învățăm de acasă, facem sport de acasă, facem curat mai mult, citim mai mult, gătim mai mult și chiar mâncăm mai mult.
Dar nu este chiar o vacanță, este o perioadă în care chiar suntem puși față în față cu nevoia de a lua decizii rapide, de a acționa spre binele nostru, al familiei noastre și al societății în general.
Una din preocupările zilnice este prepararea hranei. Ne-am trezit că trebuie să pregătim trei mese pe zi, în fiecare zi, pe termen nedeterminat…Descoperim și că statul acasă pe canapea merge mână în mână ba cu niște popcorn în plus, ba cu câteva bucățele de ciocolată în plus, ba chiar descoperim că știm să facem prajituriJ.
Date fiind cele de mai sus, vreau să împărtășesc cum fac eu. Pentru mine a funcționat mereu planificarea, în orice aspect al vieții, atât professional, cât și personal. Lăsând la voia întâmplării meniul pentru o săptămână, s-a creat întotdeauna un semi-haos culinar, atât pentru mine cât și pentru restul casei, desigur.
Iată și meniul nostru pentru săptămâna ce urmează. Este simplu de făcut, nu este deloc sofisticat, are multe legume și leguminoase și acoperă în general toate grupele alimentare.
Practic gătesc luni pentru luni și miercuri, marți pentru miercuri și joi, fac un pate de ficat și un hummus pentru micul dejun și cină și la sfârșit de săptămâna facem câteva mâncăruri rapide, gustoase și care să bifeze și capitolul dulce.
Nu pun și porțiile aici pentru că diferă de la mic la mare.
Mic dejun: Porridge de ovăz cu lapte vegetal, scorțișoară și fructe de pădure congelate
Pranz: Supă de pui cu mult zarzavat, pătrunjel sau leuștean (sau ciorbă acrită cu borș) M
Cina: Mâncare de mazăre cu mărar și usturoi verde și salată verde
Mic dejun: Ouă fierte cu caș proaspăt de oaie și ridichi
Pranz: Risotto din orez integral cu ciuperci (hribi, champignon etc) și un mix de salate verzi
Cina: Supă de linte cu crutoane din lipie “prăjită” la cuptor
Mic dejun: Crackers de secară cu brânză tartinabilă de capră, ridichi și castravete
Pranz: Supă de pui cu mult zarzavat, pătrunjel sau leuștean (sau ciorbă acrită cu borș)
Cina: Mâncare de mazăre cu mărar și usturoi verde și salată verde
Mic dejun: Tartine din pâine de secară cu pate de ficat făcut în casă, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie
Pranz: Risotto din orez integral cu ciuperci (hribi, champignon etc) și un mix de salate verzi
Cina: Supă de linte cu crutoane din lipie “prăjită” la cuptor
Mic dejun: Omletă cu mărar și ceapă verde, roșii cherry, avocado
Pranz: Paste integrale cu orice legumă din dotare (eu fac cu broccoli, usturoi și roșii cherry)
Cina: Tartine din pâine de secară cu pate de ficat, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie
Mic dejun: Fulgi de ovăz înmuiați în apă fierbinte cu iaurt, miere, scorțișoară și nuci
Pranz: Pui la cuptor cu legume la abur și/sau salată verde, ridichi și ceapă verde
Cina: Hummus cu lipie, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie
Mic dejun: Clătite din făină integrală cu dulceață/magiun fără zahăr (dar vreo 2, nu 7)
Pranz: Peste la cuptor/grătar cu fasole verde la wok
Cina: Hummus cu lipie, ardei gras și morcovi tăiați felii subțiri și stropite cu lămâie sau crackers de secară cu brânză tartinabila de capră, ridichi și castravete
Nu uit nici de fructe, mai ales pentru fetița mea și mai avem din când în când și gustări de fructe oleaginoase.
Multă sănătate și multă răbdare vă doresc!
Articol preluat de aici.