Alimentatia sanatoasa inseamna echilibru, diversitate, moderatie, placerea gustului, surse curate si atent selectate, ascultarea corpului si armonizarea lui cu ciclurile naturii (sau alegerea alimentelor in functie de anotimpul in care ne aflam, concept cunoscut sub numele de crononutritie).
Tine cont in elaborarea meniului zilnic de alimentele disponibile in sezonul actual. Un meniu din luna decembrie nu o sa abunde in rosii si castraveti, cum nici in august nu o sa mancam zacusca sau legume la cuptor.
Primavara, cand pietele devin imbelsugate, supele, salatele si ciorbele de primavara ar trebui sa apara in meniul zilnic, in detrimentul meselor bogate in carne, sarace in legume proaspete, din timpul iernii.
Primavara este perioada in care organismul intensifica procesele de detoxifiere pentru a face fata unui nou ciclu biologic. Este un anotimp solicitant – se face tranzitia de la bioritmul de iarna la cel de vara.
Un bun prilej pentru mese usoare si pline de vitamine, este insusi postul Pastelui. Ganditi-va mesele, alegeti ingredientele cu atentie si veti obtine o stare de sanatate foarte buna!
Si nu uitati: Bioritmurile umane sunt influentate de trecerea anotimpurilor.
Sa traim, deci, in armonie cu natura!
*Articol redactat de catre Alexandra Alexandru, nutritionist Clinica Dr Negoita.