A inceput postul Pastelui, o perioada in care multi aleg sa renunte la alimente de origine animala.
Este indicat ca persoanele care tin post sa nu inlocuiasca produsele din carne cu produse din soia. Din punct de vedere religios, postul inseamna cumpatare, renuntare, moderatie. Or, snitelele, crenwurstii si alte produse din soia nu au niciun aport nutritional.
Pentru unii, a tine post inseamna sa se preocupe putin mai mult decat in mod normal de alimentatia zilnica, sa isi stabileasca un meniu si sa isi faca cumparaturile in conformitate.
In acest articol va vom oferi, spre inspiratie, cateva idei de salate usor de realizat si extrem de gustoase si hranitoare.
Luati in considerare urmatoarele sfaturi, pentru o preparare mai usoara:
faceti o lista de cumparaturi la sfarsitul saptamanii pentru aprovizionare; astfel, nu riscati sa va lipseasca ingrediente
spalati, curatati si puneti in caserole toate ingredientele, o sa va fie foarte simplu doar sa le mixati
faceti un dressing de lamaie, ulei de masline si sare de mare fara aport de iod si pastrati-l in frigider pentru toate aceste zile. Adaugati-l dupa preferinte.
Morcov ras, telina rasa, gulie rasa, piper, nuci si susan nedecorticat, nuci sfaramate grosier. O puteti face si in varianta cu putina varza rosie si seminte de canepa adaugate in dressing. Astfel, dressing-ul devine mai onctuos, de consistenta unei maioneze.
Aveti nevoie de 100 grame de paste integrale de grau dur sau de hrisca, cateva buchetele de broccoli facute la abur si rupte cat mai mici, putin usturoi pentru gust, seminte de pin si germenii preferati. Este foarte satioasa si gustoasa.
Baby spanac, quinoa fiarta, un catel de usturoi pisat, seminte de canepa, seminte de rodie.
Se face din: salata verde, castravete, ridichi, ceapa verde, patrunjel, ardei kapia rosu, usturoi pisat, boabe de naut fierte, seminte de pin ametite la tigaie.
Se prepara din:
Se curata morcovii si se taie rondele subtiri. In acelasi timp se pune la fiert sfecla. Morcovii se pun in putin ulei de cocos sau de samburi de struguri, intr-o tigaie antiaderenta, pana se inmoaie si prind o usoara crusta. Se scot si se pun intr-un vas pe hartie absorbanta, cand sunt gata. Sfecla fiarta se taie in bucatele mici sau in felii foarte subtiri si se pune peste frunzele verzi . Se adauga morcovii si se ameseteca totul cu un dressing facut din putin ulei de masline, un catel de usturoi pisat, sare de Guérande, otet balsamic, putin piper. Se orneaza cu seminte de pin coapte.
Pentru cei mai pofticiosi, puteti pune alaturi cateva lingurite de branza tartinabila de capra.
Pofta buna!
*Articol redactat de catre Alexandra Alexandru, nutritionist Clinica Dr Negoita.