fbpx

iulie 31, 2019

Sindromul ovarelor polichistice: simptome, cauze, diagnostic si tratament

Sindromul ovarelor polichistice, o afectiune comuna ce afecteaza 5-10% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 14 si 44 de  ani poate veni la pachet cu alte probleme de sanatate, precum diabetul de tip 2, depresia, hipertensiunea arteriala, apneea si colesterolul marit.

Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica Dr. Negoita ne dezvaluie ce este sindromul ovarelor polichistice, care sunt simptomele si cauzele acestuia, cum poate fi corect diagnosticat si tratat, ce masuri putem lua in cazul diagnosticarii cu SOP.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune a ovarelor femeii, caracterizata prin menstruatii neregulate, exces de hormoni masculini, ovare polichistice (ovare care se extind si cuprind multe saculete umplute cu lichid, dispuse in jurul ovulelor).

Care sunt simptomele ovarelor polichistice?

Initial, simptomele ovarelor polichistice pot fi usoare, greu de depistat, cu timpul insa, acestea se intensifica. Dr. Ciprian Pop-Began de la Clinica Dr. Negoita ne recomanda sa fim atente la simptome precum:

 • Cresterea in greutate
 • Ciclul menstrual neregulat
 • Sangerari abundente pe perioada ciclului menstrual
 • Dureri pelvine
 • Acneea
 • Subtierea firului de par
 • Depresia
 • Infertilitatea
 • Pilozitatea excesiva pe corp si fata

Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?

Desi nu sunt cunoscute cauzele precise ale sindromului ovarelor polichistice, majoritatea cercetatorilor considera ca acestea sunt legate de:

 • mostenirea genetica
 • rezistenta la insulina
 • dezechilibrele hormonale

Predispozitia genetica poate constitui un factor de risc in dezvoltarea sindromului ovarelelor polichistice, studiile de specialitate aratand ca mai mult de jumatate dintre femeile diagnosticate cu SOP au sau au avut mame, bunici sau surori care au suferit de acest sindrom.

Insulina este hormonul produs de pancreas cu scopul de a regla cantitatea de zahar din sange si de a permite celulelor sa utilizeze glucoza pentru a fi transformata in energie. Rezistenta la insulina determina pancreasul sa produca insulina in exces, afectand ovarele.

Dezechilibrele hormonale

Nivelurile  ridicate de hormoni androgeni (testosteronul) depistate prin analizele de sange pot semnala prezenta sindromului ovarelor polichistice.

Cum se stabileste diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice?

Dr. Ciprian Pop-Began de la Clinica Dr. Negoita recomanda femeilor care se confrunta cu simptomele mai sus mentionate sa se adreseze cu incredere medicului ginecolog. Pentru stabilirea corecta a diagnosticului, medicul ginecolog va tine seama atat de aspectul general al pacientei, cat si de indiciile care pot semnala rezistenta la insulina.  Analizele de sange, ecografia transvaginala si consultul endocrinologic sunt etape uzuale in stabilirea diagnosticului de sindrom al ovarelor polichistice.

Cum se trateaza sindromul ovarelor polichistice?

In functie de simptomele si de gradul de severitate al acestora, dr. Ciprian Pop Began de la Clinica Dr. Negoita poate face o serie de recomandari care vizeaza tulburarile hormonale (anticonceptionale, medicatie antiandrogenica, antidiabetice, medicatie ce stimuleaza ovulatia sau chiar interventia chirurgicala).

In cazul femeilor supraponderale, solutia cea mai eficienta pentru ameliorarea sindromului ovarelor polichistice este pierderea in greutate prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Un rol esential in mentinerea sub control a sindromului ovarelor polichistice il au exercitiile fizice si o dieta sanatoasa, recomandata de nutritionist.

Ce masuri putem lua in cazul diagnosticarii cu SOP?

Pentru a reduce riscurile SOP asupra sanatatii este necesar sa luam o serie de masuri, precum:

Nu lasa problemele de sanatate sa se agraveze! Programeaza-te din timp la un consult ginecologic la Clinica Dr. Negoita !

Surse:

 • Royal College of Obstetricians and Gynaecologists – Long-term Consequences of Polycystic Ovary Ssyndrome
 • Conway GS, Agrawal R, Betteridge DJ, Jacobs HS. Risk factors for coronary artery disease in lean and obese women with the polycystic ovary syndrome. Clin Endocrinol.
 • Dokras A Cardiovascular disease risk factors in polycystic ovary syndrome. Semin Reprod Med.

Afla daca te putem ajuta!

Stim ca esti nerabdator sa gasesti cea mai buna cale de rezolvare a problemelor tale, de aceea echipa noastra de specialisti este gata sa raspunda nevoilor tale.
VREAU SA FIU CONTACTATTEL + 0730 777 111

Inscrie-te la newsletter

Contacteaza-ne
office@drnegoita.ro
Telefon: 0730 777 111
RIN Grand Hotel, Galeria Comerciala, Parter 
Sos Vitan-Barzesti, Nr 7D-7E, 
Sector 4, Bucuresti
phone-handsetcalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram